Въведение в Bootstrap 4

guide
Bootstrap – е безплатен фреймуърк с отворен код и служи за създаване на интерфейсите на уебсайтове и уеб приложения. Това е най-популярната HTML, CSS и JS библиотека за разработване на отзивчиви, предназначени на първо място за мобилни устройства уеб интерфейси.
Тъй като уеб се развива все повече и повече в посока респонсив (отзивчив) дизайн, неизменно идва времето в което работата на уеб разработчиците може да бъде истинско предизвикателство. Bootstrap 4 прави нещата много по-лесни. Bootstrap ви позволява да създавате отзивчиви уебсайтове, без да е необходимо да правите всеки един бит да бъде „отзивчив“.

Една рамка за всяко устройство

Изображение, показващо устройства с множество размери.
Bootstrap се рекламира като Единна рамка за всяко устройство. Това е така, защото уебсайтовете, изградени с Bootstrap, автоматично се мащабират за различните устройствата – независимо дали устройството е мобилен телефон, таблет, лаптоп, настолен компютър, екранен четец и т.н.

Mobile-First

Bootstrap не само реагира, но и е предназначен да обслужва на първо място мобилните устройства. Това означава, че той е предназначен предимно за мобилни устройства, като след това се адаптира и мащабира за по-големите екрани.

Bootstrap компоненти

Bootstap включва в себе си компоненти като бутони, ленти за навигация, падащи менюта, кутии за предупреждение и други. В повечето случаи можете да използвате даден компонент просто като използвате подходящото име на клас.
Може да разгледате тези компоненти в този урок. Там имаме много интерактивни примери, които ви позволяват да видите как точно работят тези компоненти.

Предимствата от изполването на Bootstrap 4

Едно от основните предимства на рамките за разработка като Bootstrap е, че те могат да спомогнат за значително ускоряване на времето за разработка, като същевременно запазват качеството и последователността на сайта. Вече не е необходимо да се препроектира всеки един елемент. Също така не е нужно да прекарвате часове, опитвайки се да накарате всичко да изглежда и работи правилно в различните браузъри, платформи и устройства. Използвайки Bootstrap 4, цялата (или поне повечето) упорита работа се прави  автоматично за вас от самия фреймуърк.
Като се има предвид, че Bootstrap е най-популярната рамка за разработка на интерфейс в уеб, се предполага че този набор от умения може да бъде полезен за научаване. Добавянето на Bootstrap към багажа ви с трикове може да помогне по много начини – от по-бързото изграждане на уебсайтове до получаването на мечтаната работа.
Освен това, въпреки че Bootstrap идва със собствен набор от стилове, то те са много лесни за замяна. Не сте заключени в някакъв „Bootstrap дизайн“. Можете свободно да използвате който и да е компонент на Bootstrap 4, като същевременно добавите свой собствен отгоре му. Има хиляди уебсайтове из цялата мрежа, които са изградени върху Bootstrap 4, но са със собствен дизайн.

Кой използва Bootstrap?

Bootstrap може да се използва за създаване на уебсайтове от всякакъв мащаб, от малки блогове до големи корпоративни уебсайтове. Организации, които използват Bootstrap, включват NASA, Вашингтонски университет, FIFA, Newsweek, VOGUE и много други. Така че определно има смисъл сериозно да разгледате възможностите да работите с него.