Уеб дизайна дали е за вас всъщност?

guide

Преди да заделим твърди много време за изучаването на дълбините при уеб дизайна и гордо да се титуловаме уеб дизайнери е добре да си зададем един въпрос – искам ли или дори необходимо ли е да ставам професионален уеб дизайнер? Да, може да звучи много странно, но всъщност би могъл да е един много резонен въпрос.

Има много хора, които са професионалисти в други области, а някои от тях дори твърде далеч от уеб дизайна, на които им се налага да извършват някакви операции по различни уеб сайтове.

Някои дори изработват такива. Такива хора определено нямат необходимостта и времето да навлизат в сферата на уеб дизайна толкова навътре за да се представят като професионалисти в областта на уеб дизайна.

Други пък са истински ентусиасти и си правят уеб сайтовете само за забавление – имат го за хоби. Такива хора не се интересуват от професионално развитие. Важно е да не се бърка, че за да бъдеш професионален уеб дизайнер може да стане с правене на уеб дизайни през някакво време отделено от основната ни работа. Уменията в технологично отношение за да се развият е необходимо не по-малко време и усилия в сравнение с която и да било друга професия. В днешно време има алтернативи за изработване на сайтове, които определено не изискват умения на такива висоти. Има начини и системи специално пригодени за това да работим по уеб сайтовете си без голям набор от задължителни умения.

Единият начин да си свършим работата е просто като наемем уеб дизайнер или някоя уеб агенция да извърши тази услуга за нас. Друг вариант е да ползваме някои вече направен готов шаблон – има ги много и даже някои от тях са и хубави.

Разбира се те варират в големи диапазони по цени е възможности. Някои от тях са крайно лесни за имплементация докато други изискват по-задълбочени знания и учения. Има и други възможности да публикуваме съдържание онлайн лесно и бързо и това е с помощта на блог системите и социалните мрежи. Блог се настройва бързо и лесно и в много от случаите идват с богати възможности за избор на дизайн.

Примери за блог платформи: – Medium и др.

в много от случаите блоговете са напълно достатъчни за нуждите ни и не е необходимо да създаваме уеб сайт или да имаме грижата за хостинг и т.н

Обаче трябва да имаме предвид, че тези блогове са трудни за къстъмизация особено ако ползваме някои от безплатните възможности. В допълнение на тях социалните мрежи като ФБ и т.н дават много възможности да разширим присъствието си онлайн и така нашето съдържание да достигне до целевите ни групи от потребители.


Какво е UX дизайнер и уеб дизайнер


В крайна сметка обаче ако целта е да станем професионални уеб дизайнери, трябва да сме наясно че няма пряк път за усвояването на нужните технологии. Трябва да се научат HTML, CSS и JavaScript като един минимум. Докато има инструменти, които ни позволяват да създаваме уеб сайтове визуално и след това да ни гененрират някакъв код то истината е, че много малко от тях се доближават до професионално написан код за удин уеб сайт. Никой от тях не може акуратно да предложи решения на нужди като достъпност, оптимизация за търсещите машини като Гугъл напр. и съвместимост между браузърните агенти. Точно неща от този род са предназначени за уеб дизайнерите и те имат знанията за решаването им.