Какво е да си Уеб дизайнер в днешно време? Как да стана уеб дизайнер?

guide

Какво е да си уебдизайнер? Много прост въпрос, нали? Уебдизайнерите правят уеб сайтове – край! Е, истината е такава, че Уебдизайнер означава много и различни неща за различните хора и сферата на уеб дизайна се разширява толкова бързо, че служи по-скоро като универсален образ на множество дисциплини, а не на ясно определена индивидиуалност. Това е и причината поради която е толкова трудно да се дефинира уеб дизайн -обхваща много области. Мрежата(уеб) нарасна до толкова, че обхваща множество устройства, методи за доставка на съдържание, както и типовете съдържание.

Имайте предвид, че съдържанието, създадено от уеб дизайнери вече може да се консумира през браузъри, електронни четци, приложения, телефони, таблети, принтери, RSS четци, както и множество други (все още)нетрадиционни устройства, като коли, часовници и очила.

В това отношение, уеб дизайн вече не е само проектиране за браузъра, но и за всички останали видове потребителски интерфейси.

large_4-JavaScript-Projects-to-Advance-Your-CSS3-Animations

Също така е налице и въпроса за това какъв тип съдържание се създава. Дали това е комбинация от HTML, CSS и JavaScript? Също така включва ли снимки, стрийминг на видео или аудио, вградени уеб шрифтове, използва ли плъгини като Flash, анимират ли се елементи на страницата, или тя е комбинация от всички изброени по-горе? А какво да кажем за функционалностите? Това включва ли електронната търговия, скриптове отговорящи на входните данни на потребителите, извличане на информация от бази данни или друга функционалност от страна на сървъра, или пък се нуждаете от такава за да получи достъп до услуги от други сайтове и услуги като Twitter, Facebook, или Google Maps?

Погледнато така уеб дизайна може да изглежда малко смущаващо.

Много начинаещи уеб дизайнери често са претоварени от многото възможности и от обема на знанието, което те трябва да овладеят. Не веднъж съм чувал, „аз просто искам да направя прост сайт, защо трябва да се учат всички тези неща?”

Е, най-вероятно няма да се наложи да се научи всичко, както и вие може би ще се специализирате в една област или друга.

Въпреки това, е нужно солидно разбиране за това как работи интернет(който се опитваме да достигнем) и какви технологии са включени в създаването на един уеб сайт. В противен случай да си уеб дизайнер няма да се получи, независимо дали сайта който искаш да направиш е прост или не.

Пример: Представете си за момент, че трябва да се построи къща. Но искате само да се научите как да направите само фасадата тъй като това е, което всички всъщност ще виждаме в крайна сметка. Е възможностите са строежа да не се получи. Уеб сайтовете са по същия начин. Без истинско разбиране за всичко, което се случва зад “фасадата” и как правилно да се структурира един сайт, вие изпадате в недостатъчност. Това означава ли, че трябва да се научи всичко преди да започнем да създаваме уеб сайтове? Е, не, не точно. Както се казва, този трик за ядене на слон на един път не върви – яде се по малко, хапка по хапка.

Въпреки че уеб дизайна обхваща широк спектър от дисциплини можем да приемем за по-тясно значение на терминът уеб дизайнер това, което се включва във Front End Design. Този дизайн включва визуалната част на уеб дизайна, планиране и структуриране на обектите, дизайна на потребителския интерфейс, и от страна на клиента – интерактивността. Голяма част от процеса при Front End разработките изисква минимални познания за скриптовете и още по-малко за програмиране. Също така трябва да се отбележи, че много малко уеб дизайнери са в състояние да правят всичко за което вече споменахме по-горе.

Повечето хора специализират в области, които допълват техните знания и умения или просто са им най-интересни. Други умения обикновено се придобиват в съответствие от вида на сайтове, над които работим и функциите от които тези сайтове се нуждаят. Това можем да наричаме обучение във времето и за съжаление, често е единственият вид обучение за повечето уеб дизайнери, което те получават.

Какво е да си Уеб дизайнер

Така че, няма един ясен набор от умения, който определя какво означава уеб дизайнер.

Очевидно проектирането и изграждането на уеб сайтове е в основата на това какво означава да се наричаш уеб дизайнер, обаче ние ще открием че истинското учене на уеб дизайн започва, когато интереса ни към конкретни области е по-голям спрямо други или проектите над които работим изискват специфични технолгии и умения, които придобиваме в движение за да можем да доведем проекта до край.

Няма нищо грешно в това. Почти всички уеб дизайнери се фокусират върху една или друга група от дисциплини. Въпреки това, посвещавайки себе си на изучаването на повече неща  от широката палитра от дисциплини на уеб дизайна, ще гарантира че сте способни да запазите контрол над целия творчески процес и ще сте запознати с непрекъснато променящия се характер на уеб дизайна.

Вижте още:

Различните области при уеб дизайна

Обичайният метод на работа при уеб дизайна

Виж повече тук на английски