Различните области при уеб дизайна

guide

Какво представлява уеб дизайна

Уеб дизайна е станал невероятна смесица от области. В средата на 90-те години, всичко което наистина беше необходимо да се знае, е малко HTML, как се създават връзки, и как да се поставят снимки на страницата. Може да ползваме инструмент като Dreamweaver или GoLive и вече сме оборудвани за работа. Сега ние сме изправени пред много по-различен пейзаж. Такъв, в който има толкова много използвани технологии и процеси, че е по-вероятно да се намери уеб дизайнер, който се е специализирал в определена област на уеб дизайн или конкретна технология.

Нека да споделим някои от тези специалности, така че да имаме по-добра представа за специфичните области, над които може да се фокусираме и да имаме по-ясна представа за обема от разнообразието участващо в областта на уеб дизайна.

Какво е общопрактикуващ уеб дизайнер

Първо типа Generalist (общопрактикуващ или още т.н общи специалисти). Този тип са дизайнери, които са силни в основните необходими умения при уеб дизайна и също така се справят сравнително добре с целия процес на създаване на сайтове, от планиране и създаване на прототипи през целия път до изграждане и тестване. Това е лицето, което може да изгради цялият сайт от нулата обикновено без помощта на другите. Ако специфични нужди възникнат извън тяхната област на експертиза, те обикновено се отнасят към друг специалист или предизвикват себе си да добавят нужните умения, като по този начин увеличават своя набор от умения.

Какво е UX дизайнер

На следващо място, ние имаме visual designers (визуални дизайнери). Това са дизайнерите, които се занимават предимно с визуалния аспект     на сайтове и интерфейси. Цветове, оформление, типография, и графики са им типична област нада която се фокусират. Те са склонни да бъдат личности със силни дизайнерски умения и често са графични дизайнери, които в последствие се пренасочват към уеб дизайна. Друга специалност, която се дискутира много напоследък е UX дизайна. UX означава User Experience и по мое мнение етикета UX дизайнер е малко в страни от гледна точка на термина уеб дизайн.

Какво е UX дизайнер и уеб дизайнер

UX се фокусира над потребителското изживяване което означава, че дизайнера  е фокусиран за създаване на сайтове и приложения, като чрез своя дизайн подсилва потребителското преживяване. Ако използвате това общо определение обаче, почти всеки дизайнер е UX дизайнер. Искам да кажа, че всички сме загрижени за преживяването на нашите потребители? Така че, бих искал да се изясни, че UX дизайнер не е визуален дизайнер, който е решил да ползва терминът. А UX дизайнер е някой, който е изучавал човешкото поведение и след това проектира в съответствие с това.

Често UX дизайнерите са без уеб умения като цяло и се използват като консултанти, за да помогнат при създаване на потребителско ориентирано преживяване при изработката на сайтове. Определено се уверете, че наистина разбирате какво означава UX дизайн и така можете да започнете да се приближавате към тази дисциплина правилно. Интерактивните дизайнери – Interactive Designers – правят точно това. Те се фокусират върху изграждането на интерфейси, които създават “безшевни“ взаимодействия между потребители и сайтове. Те са тясно свързани с UX дизайнерите, но също така са склонни да бъдат по-фокусирани върху поведенчески технологии като JavaScript, които им позволяват да модифицират статични HTML интерфейси в завладяващи интерактивни преживявания.

Motion Graphic Designers(без превод на български) се фокусират върху анимацията. В много случаи, това са традиционните аниматори, които са се преместили в интернет средите като средство за реализиране или вече работят по уеб проекти, които изискват анимация. Това също може да бъдат уеб дизайнери, които се интересуват от анимирано съдържание или дизайнери, които работят в разработката на игри. Въпреки че Flash все още се използва широко за анимация и игри в интернет, Motion Graphic Designers все повече използват JavaScript и HTML5 технологии.

Какво е Front End дизайнер

Това е дизайнер, който се фокусира повече върху функционалността на сайтовете, откъм клиентската страна. Възходът на JavaScript и мощта на JavaScript библиотеките е довело до експлозия при разработките, която се движи от обработката на скриптовете на сървъра до това да се извършват операциите директно в браузъра. Това е довело до размиване на границите между дизайнери и разработчици. В миналото, повечето дизайнери биха наели разработчици за контрола на логиката на сайт и поведението чрез сървърърни скриптове. Сега, много от тази функционалност може да се извърши чрез използването на JavaScript.

Front End разработчик ползващ езиците HTML CSS и JavaScript

Понеже дизайнерите обикновено са запознати с JavaScript, мнозина се превърнаха в това, което ние наричаме Front End разработки. Сега, обратното също е валидно. Разработките на толкова много Front End Frameworks прави възможно за разработчиците да изършват голяма част и от дизайнерската работа. Както става ясно вече линиите се размиват.

Има още една специалност и тя е специалист по CMS. CMS като Drupal, Joomla и WordPress позволява на дизайнерите бързо изграждане на уеб сайтове с изключителни функционалности. Много дизайнери са решили да се специализират в конкретна CMS платформа.

Някои са специализирани в изграждането на WordPress теми или разширения, докато други могат да се специализират в разработването на Drupal или Joomla сайтове. Докато тази тенденция да се “връзва“ дизайнера към конкретна платформа, екосистемите на тези платформи са достатъчно големи, за да подкрепят сериозно общността от дизайнери и разработчици. Докато това са само някои сфери от областта на уеб дизайна, в които може да се специализира, искам да подчертая, че в действителност много малко уеб дизайнери са специализирани само в една област. Повечето уеб дизайнери започват с определен набор от умения или с това да се съсредоточат над някои и след това по време на развитието на кариерата си придобиват нови умения или се сливат в нови специалности, когато те възникнат.

Естествено е да се започне с областта, в която е повечето от вашия интерес или тази която е предварително набелязана. Независимо от това как сте решили да се обучавате, не се фокусирайте върху една специалност или технология, която би могла да прикрие това, което се случва в другите. Мрежата се развива бързо и една от отговорностите на уеб професионалистите е да се развиват заедно с нея.

Вижте още:

Какво е да си Уеб дизайнер в днешно време?

Обичайният метод на работа при уеб дизайна