Как работи уеб всъщност

guide

Като уеб дизайнери е важно да знаем как работи интернет и процесите, които се извършват при хостинга, обслужването и рендерирането на уебсайтовете. Разбирането на технологиите ни позволява да правим по-ефективни сайтове и да имаме конкретни разбирания за това защо въобще правим това което правим.

Как уеб раобти като един цялостен процес

Ако можете да сравните ученето на уеб дизайн с изграждането на къща, помислете за това като че ли е основата.

Как работи уеб

Уеб не е същото като интернет.

Интернет е термин, който се ползва за масивната мрежа от /милиони/ компютри по света споделяйки и предавайки информация помежду си. Това се осъществява с помощта на различни протоколи и езици и включва неща като email, SMS messaging, application data, и също така и уеб. Термина World Wide Web, който обикновено е съкратен просто до “уеб” е начин за предаване на данни чрез протокола HTTP и езика HTML. Уеб се заключава в серии от взаимодействия между два вида страни – клиенти и сървъри.

Клиентите

са устройствата, които правят заявките към сървърите и след като получат заявеното съдържание го рендерират. Може би най-популярният клиент, който се ползва в днешно време е уеб браузъра. Други могат да бъдат мобилни приложения, електронни четци и други.

“”” Ние живеем в непрекъснато нарастващ със своята свързаност свят и броят на клиентите които достъпват уеб съдържание нараства значително. Всъщност да останем адекватни спрямо всички нови клиенти, които се появяват и с методите които ползват те за достъпване на съдържание е един от най-предизвикателните аспекти на уеб дизайна. “””

Сървърите

са приложения, които доставят съдържанието на клиента. Има широка гама от уеб сървъри и видове такива, които са специализирани в доставянито на конкретни типове данни или конкретни възможности за обработка. Всички те са ангажирани по някакъв начин в предоставянето на съдържанието, което клиента иска да достъпи или услугите, от които имаме нужда да се изпълнят. Ако сте заинтересувани в аспект на програмиране при уеб дизайна или в хостването/хостинг/ на сайта си, то ще има нужда да се запознаете с различните видове сървъри и как те работят.

Изграждане на уеб сайт за нашите посетители