Разберете как хората обхождат уеб сайтовете

guide

от серията: Какво е това което прави добрият UX User Experience?

За да създадем дизайн, който ще се хареса на хората трябва да знаем какво ги мотивира. Когато ползваме уеб почти при всички случаи търсим някаква информация, а не изцяло за забавление. От това можем да заключим, че когато имаме посетител на уеб сайта си той е дошла с определена цел. Също така е твърде вероятно да са пристигнали от някоя търсеща машина/търсачка/ а не директно от точен URL Адрес.

Тъй като хората пристигат с определена цел на уебсайта ни е важно да им помогнем да я постигнат бързо.

Всичко е поради информацията

Вече споменахме, че обикновено хората ще достъпът уебсайта ни от търсачка или по друг начин – напр. социалните мрежи. Това означава, че те няма да пристигнат първо на началната страница а на някоя вътрешна. Важно е тази „първа за тях“ страница да им даде необходимата информация за това къде се намират и как да достъпът търсената от тях информация. Всяка една страница трябва да казва за какво се отнася уебсайта ни и да даде разбиране на потребителя как да достигне нужната му информация.

Всяка една страница трябва да казва за какво се отнася уебсайта ни и да даде разбиране на потребителя как да достигне нужната му информация. Това може да бъде постигнато като знаем, че имаме хубави подзаглавия и сме сигурни, че навигацията ни е описатилна и структурирана правилно. Всяка една страница също така трябва да има описателно заглавие, информативно изображение и обобщаваш текст.