Уеб сървърите, какво са и какъв да изберем – споделен или частен/виртуален/ хостинг

guide

Уеб сайтовете се съхраняват на уеб сървъри. И въпреки, че повечето дизайнери го знаят това те не отделят много време за да научат тънкостите на това как те работят. И това е ОК. Но съществуват някои основни концепции, с които е нужно да се запознаем и разберем за да може уеб страниците да се доставят коректно до клиента.

Уеб сървъра не е нищо повече от компютър с инсталирани на него специализиран софтуер и компоненти. Компютъра на който работите обикновено или друг, който се ползва в домашни условия за ежедневни нужди би могъл да стане уеб сървър. Дори е твърде вероятно той да има вече такъв на него и да е необходимо само да се включи.

Всички уеб сървъри имат собствен IP адрес

Към този адрес са прилежащи домейн имената които отговарят за сайтовете ни. Услугата, която предлага уеб сървъри под наем се нарича хостинг. Разбира се всеки може и да си закупи

Видовете хостинг обикновено са два. Единият е така нареченият “споделен” хостинг, а другият се нарича “отделен” хостинг. И двата вида са изключително популярни и разпространени. На практика почти няма компания, която да не предлага и двете възможности. Трябва да сме наясно с разликите и да можем да ги отчитаме при избра си.

Споделения хостинг е такъв на който се съхраняват множество акаунти и те споделят един IP адрес. На много други места се определя като такъв на който се съхраняват повече от един уебсайт, но това е малко неточно. Казваме акаунти тъй като отдавна на (почти)всеки хостинг план независимо дали е споделен или частен може да се съхраняват множество сайтове. Една от разликите е, че в единия случай имаме контрол над това какви сайтове да има на един IP адрес а в другия нямаме.

Виртуалния частен хостинг се отнася до това ние да разполагаме със заделени физически ресурси на които да можем да разчитаме по всяко време. Това се явява един вид заместител на цял един компютър заделен за нас. Всъщност на един компютър – по-точно клъстър от компютри – специализиран софтуер разделя цялото на множество отделни виртуални машини със конкретно заделени за тях параметри.

Напр. (днес) един от плановете на ДО се състои от виртуална машина разполагаща с процесор от едно ядро, 512MB RAM и 5GB дисково пространстово за файлове.

Отделените/частните/ хостинг планове обикновено са на по-високи цени. Но вече конкуренцията е твърде голяма а цените на такива услуги постоянно падат и това твърдение относно цените все повече губи тежестта си.