Работа със системи за управление на съдържанието

guide

Докато много уеб дизайнери избират или имат нужда да работят на такива системи си струва да научим малко повече за тях. Има голямо значение дали искаме и знаем кога да използваме CMS като решение, дългосрочно и краткосрочно. CMS идва от Content Management System или система за управление на съдържанието. И тези системи стават все по-важна част от работния процес за много уеб дизайнери. Тези системи обикновено работят като съхраняват данни в бази от данни. Това позволява да се преизползват, пренасочват и публикуват когато е необходимо.

Работа със системи за управление на съдържанието

Повечето такива системи имат административен панел, който ни позволява да добавяме и редактираме съдържание и да изпълняваме различни задачи като създаване на страници, изграждане на навигационни менюта и добавянето на други функционалности на уеб сайта. В повечето такива системи тази област за администрация е достъпна онлайн през всеки един браузър, което означава че вместо да трябва да инсталираме някакъв софтуеър можем да работим от всякъде само с интернет връзка. Едно от основните предимства от ползването на такива системи е че можем бързо да създадем цял уеб сайт. Също така можем да създаваме и управляваме страници образно казано само с един клик.

Страниците са конструирани така че добавеното съдържание да се изобразява с помощта на шаблони които са съобразени със специфичните нужди на уеб сайта. Има големи разлики при различните системи по какъв начин те боравят с такава функционалност, но принципно при всички крайният резултат е еднакъв. Много системи имат предефинирани такива шаблони, които можем да ползваме на момента.

Има такива системи, които могат да се настроят лесно само от един дизайнер докато други пък имат сложни инсталационни процеси и имат нуждата от работата на цял екип за да функционират правилно. Системи за управление на съдържание има в различни форми и размери. Такива, които са с отворин код и свободни за ползване като WordPress и такива, които са изцяло комерсиални и затворени разработени специално за нуждите на организации.

Кото уеб дизайнери най-вероятно ще се наложи да работите с много от тях. Докато такива системи добавят много за процеса при уеб разработките те не са без своите изисквания. Често налагат определени рестрикции като позволяват само дизана който идва със системата. Те също така могат значително да затруднят дизайнерите с добавянето на определени функционалности към уеб сайта. В края на всичко това трябва да знаем, че те са само инструмент който ни помага да изграждаме уеб сайтове. Някои са лесни за учене и изискванията им са сведени до това че да няма нужда от знания по писане на код докато други са в другата крайност и изискват солидни познания по кодинг и прочие. Ако решите да експериментирате с някоя система първо се уверете че тя съответства на нуждите и способностите ви.