Какво е DNS и как работят те

guide

DNS е един от най-важните процеси в интернет и също така е един от най-пренебрегваните. Услугите за домейн имена или Domain name servers/съкратено DNS/ е една от основните разлики между хората и компютрите. Когато уеб сървър хоства уебсайт то на този сайт му се определя уникален IP адрес, който се използва за идентифициране на местоположението му. IP адресът за w3schools.bg например е 69.20.127.243. Докато компютрите работят с тези дълги низове от числа много лесно, за много от хората ще е трудно да ги запомнят.

Така че, за да бъде работата ни в интернет по-узобна за нас хората, за всеки уеб сайт също така е назначено и уникално име на домейн, който е свързан с IP адреса на сайта, като точно това е мястото, където DNS влиза в работа.

“””Някои го описват като телефона книга на интернет и аз наистина не мога да се сетя за по-добър пример от това.”””

Когато пишем w3schools.bg в браузъра, името на домейна се изпраща към сървъра за имена/също се нарича DNS/, който намира адреса и след това връща на браузъра IP адреса, който след това се използва за да се намери съответстващата интернет страницата. Всичко това се случва невероятно бързо. За да разберем този процес малко по-добре, нека да разгледаме потока на процеса при DNS по-подробно. Системата за DNS е невероятно сложна мрежа от база данни, която се разпространява на сървъри по целия свят.